Victoria Eugenia-F.C.

100 anys de futbol a Alcúdia

Historia Local

100 anys de futbol a Alcúdia

 A principis dels anys 20 es comença a popularitzar el futbol a Alcúdia, l’arribada de l’esquadra anglesa se celebrava amb alegria ja que portaven els seus equips de futbol i solien celebrar partits amistosos, era tot un esdeveniment.

  Bartolomeu Palou contaba a la revista Badia d´Alcúdia que l’any 1922 va començar a jugar amb els juvenils del Victoria Eugenia i que posteriorment va passar a jugar en el primer equip l’any 1925. Aquest mateix any, 1922, es van fundar alguns dels clubs més importants de l’illa com l’Atlètic Balears, el Constància i el Rapid Sport Club de Sa Pobla.

 Un sector de la societat benestant veient els beneficis que portava la pràctica del futbol van veure la necessitat de tenir un camp de futbol en el Barcarés.

  Una notícia en el diari “el Dia”, del 23 desembre 1923, indicava que s’havia format la societat esportiva Victoria Eugenia F.C. a Alcúdia, sent el seu primer president Bartomeu Mestre Vila.

  El primer partit amistós es va jugar,el 20 de gener 1924, entre el Victoria Eugenia i el Constància finalitzant amb empat a zero.  La inauguració del camp es va efectuar el 20 d’abril de 1924 amb l’assistència de nombrós públic, es va celebrar un partit entre el At. Balears i el Regional, guanyant els regionalistes per dos a un.

  El Victòria Eugenia F.C.es va estrenar com a equip federat en la temporada 1924-25, jugant en la segona categoria de Mallorca (Tercera de la Federació Catalana), aquesta  estava dividida en tres grups geogràfics, el Victòria Eugenia va jugar en el Nord.

  El Victòria Eugenia va canviar el nom del club en proclamar-se la II República i es va dir A.D. Alcudiense, jugant en el Mal Pas fins a l´any 1935 en què van anar a jugar a ca na Ferrera, més proper a Alcúdia.

  En els anys de la guerra civil i la guerra mundial solo es van celebrar partits amistosos. sobretot entre els militars, l´any 1941 es va fundar un altre club de futbol en el port d’Alcúdia: el C.D. Marino.

  A principis dels anys 50 va tornar l’afició al futbol a Alcúdia, un grup d’entusiastes alcudiencs van fundar el C. D. Alcúdia, sent president Felipe Garmendia, gerent de Tapices Vidal, i jugaven en el camp devant l´escorxador.

  Les dimensions del terreny de joc eren petites, per la nombrosa afició que assistia va fer que es busqués un nou emplaçament, es trià la finca de les palmeres, el nou camp es va inaugurar per les festes de Sant Jaume de 1956.

  En la dècada dels anys 60 i 70 hi havia molta afició al futbol, els aficionats omplien el camp tots els diumenges. En la dècada dels 80, es canvia l’emplaçament de l’estadi on juga actualment, aquests últims anys la U.E. Alcúdia ha jugat moltes temporades en tercera divisió i ha promocionat dues vegades a la Segona B.

 

Juan Juan Saurina