Editada la biografia política de Llorenç Bisbal Barceló

Historia Local

Editada La Biografia Política De Llorenç Bisbal Barceló

Ha sortit a la venta la biografia del polític alcudienc Llorenç Bisbal Barceló, escrita per Antoni Vidal Nicolau, edicions Illa.

Llorenç Bisbal Barceló
Llorenç Bisbal Barceló

Llorenç Bisbal Barceló va néixer  al carrer de l´esglèsia n.3 d´Alcúdia l’any 1876, era fill d’Antoni Bisbal Ginard i Catalina Barceló Barceló natural de Felanitx, de família pagesa. Els primers anys de la seva infància les va passar anant a l´escola amb un alt grau d’absentisme i treballant en les feines del camp, ajudant a la seva família.

  Als 13 anys la seva família es va mudar a Palma, en ser contractat el seu pare de cotxer i començà a treballar per a la família Costa i LLobera. Així, Llorenç Bisbal va començar a treballar d’aprenent de sabater fins a aconseguir la categoria d’oficial, que es va veure interromput en haver de fer el servei militar a l’octubre de 1895, un mes després va ser testimoni directe de l’explosió del revellí de Sant Ferran, aquesta tragèdia juntament amb  la seva participació en la guerra de Cuba marcaran la seva vida, va ser llicenciat al gener de 1899.

  Va començar la seva carrera política en 1904 a través de l’Agrupació Socialista de Palma, va ser un líder obrer autodidacta, escrivint nombrosos articles en l’Obrer Balear, sent un referent per als seus companys.

  L’any 1917 és triat regidor de Palma, es mobilitza contra la falta de queviures per a les classes populars i també a l’epidèmia de grip espanyola de l’any 18.

  Llorenç Bisbal va ser el primer alcalde republicà de Palma, càrrec pel qual va lluitar per a resoldre el problema de l´atur, les dissensions entre republicans i socialistes, la vaga obrera en el port, el seu mandat no va ser gens fàcil, per tot això dimiteix el mes d’octubre afligit d´unes febres.

  El polític i socialista alcudienc destacà com un home íntegre, conciliador, pragmàtic i lluitador incansable, va morir a Palma el mes de febrer de 1935.

 L’any 1976 se li va dedicar un homenatge en commemoració del seu centenari en la plaça de toros d’Alcúdia.

  L’any 1998, l’ajuntament de Palma el va nomenar fill adoptiu i té dedicada una plaça al seu nom.

 

Juan Juan Saurina